LAGOTTO ROMAGNOLO
uppfödning i liten skala

 

 

                AKTUELL KULL

 

 

Här på Prästbacka driver vi liten uppfödning av Lagotto. Vår tik Scheffelfältets Dedicata a Kimberly hade våren 2008 en valpkull på fem valpar, varav vi har behållit en tik på foder, Primadonna. Samtliga fem valpar är mycket sociala och trevliga hundar.
Vill ni veta mer gå in på www.primadonnas.se

Vår nästa kull planeras till våren 2010. Valparna växer upp i hemmiljö och får umgås med både katter och hästar, förutom de andra hundarna på gården.


Lagotton är allmänt känd som den italienska tryffelhunden. Lagotto romagnolo är en vattenhundras med gamla anor som apportör i det låglänta Commacchio och i träskkområderna runt Ravenna i Italien. Rasen har en naturlig fallenhet för sök och dess goda näsa har gjort den mycket effektiv vid sök av tryffel och andra svampar.
Lagotton "fäller inte", därför kan den vara snällare mot allergiker än andra hundar.

Storlek & utseende
Mankhöjd: Hane: 43-48 cm, Tik: 41-46 cm.
Vikt: Hane: ca 13-16 kg, Tik: ca 11-14 kg.

Lagotton är en smidig, tämligen lätt hund med fin benstomme men kraftig kropp och rundad skalle och trubbig men inte kort nos, hängande öron och lång svans. Egentligen skulle man kunna sammanfatta rasen som en funktionsduglig, sund, normalbyggd hund som är snabb i sin uppfattning, har stor självbevarelsedrift, med lättskött krullig, ullpäls som skall vara ganska kortklippt och aldrig kardas ut eller friseras. Den finns i olika färgvarianter, alltifrån helbrun, fläckig till helvit.

Rasen är vänlig, men den "alarmerar" när någon kommer. Den är ingen buse och tycker om alla snälla hundar och fungerar bra i flock. Det verkar som den genuint tycker om att umgås med barn. Rasen verkar ha alla förutsättningar som lämplig sällskapshund för svenska förhållanden. Den tycker om friluftsliv, klarar kyla bra och älskar att bada. Den är lätt att ta med sig i t ex båten, då den är lätt att bära och hantera. Den är snabblärd och tycker om aktiviteter som agility och annan hjärngympa.

 

 

 

 

www.prastbacka.se